Selasa, 23 Disember 2014

Kek Span Baldu Merah

share dari link fb ~Resepi Sheila Rusly

Kek Span Baldu Merah

Bahan2

250 gm tepung campuran kek span coklat
4 biji telur
50 ml air
1 sudu teh cuka
50 ml minyak sayur
pewarna merah secukupnya

Cara Membuat

Satukan tepung, telur dan air dalam mangkuk pengadun.

Sebatikan adunan dengan kelajuan minima utk 1 minit. Tambahkan cuka.

Pukul kelajuan maximum hingga adunan kembang dan gebu, bertukar warna kepada lebih cerah dan pucat.

Adunan yang cukup kembang dan gebu akan membentuk seperti tanduk, pegerakan untuk jatuh ke bawah sangat lambat, masukkan minyak dan kacau dengan spatula hingga rata.

Tambahkan pewarna merah. Kacau sebati.

Masukkan ke dalam loyang, hentak beberapa kali supaya dapat mengeluarkan gelembung udara yang terperangkap.

Bakar 170 darjan Celcius selama 40 minit.

Bila dah masak, keluarkan dari oven dan telangkupkan di atas redai.

Biar sejuk.

Psssttt, terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan