Cheese Tart ~
Oleh:Zarina Rashid
BAHAN-BAHAN PASTRI
125g butter (saya guna marjerin jer)
63g gula halus (saya guna gula yg salut donat tu)
1 biji telur kuning
250g tepung gandum
1sudu makan air
1/2sudu teh esen vanila
FILLING
250g cream cheese (philadephia)
20g butter/marjerin
60g gula halus
1biji telur
jem blueberry/stoberi DLL
CARA-CARA:
PASTRI
1. masukkan butter+gula halus+esen..pukul sehingga sebati..bila dah sebati
2.masukkan telur kuning dan air..sebatikan dia kemudian
3.masukkan tepung, gaul dengan tangan.
4.masukkan dalam acuan pastri.(acuan buat tart tuh) (nampak x mcm dlm gambar tu, tekan2 jd lah mcm yg sebelah adunan tu)
5.170celcius, bakar selama 20 minit (ikot oven jugak saya bakar dlm 15 minit cmtu agak kuning2 tu angkat)
6. nak keluarkan tart shell tu kena ketuk pelan2 sikit buat masa panas senang dia nk keluar
FILLING
1.butter+gula halus+cream cheese(putar dengan mesin sampai sebati)
2.masukkan telur, putar lagi
3.masukkan filling ke dalam pastri yg dah siap dibakar
4.letakkan jem blueberry @ DLL sesedap rasa ditengah filling pastu masukkan cheese agak2 nk penuh
5.bakar lagi selama 8 minit,180celcius
PETUA SAYA KALO CHEESE TU NAK BAGI KILAT LETAK JUS LEMON DLM 1 SUDU UNTUK 1 ADUNAN PUTAR SEKALI MASA NK BUAT FILING TU..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan