Tart kastard blueberry
Oleh:Pn Pzza
cc : www.facebook.com/ bukuresepi
kulit pastry
250gm butter atau majerin
1cwn gula halus
secubit garam,klu majerin x perlu
600gm tpg gdm
2bj telur
1.Butter atau majerin dipukul bersm gula sehingga kembang.
2.masukkan tpg dan gauldan uli rata2 hingga jd doh
3.Pastikan tutup baki doh ketika mencanai krn jika kena angin tpg cepat mengeras.
4.Terapkan dan bentukkan dlm bekas acuan tart,,sapu minyak atau lebihan butter di dasar acuan supaya tart senang dikeluarkan semasa mencungkilnya keluar dr acuan.cucuk2 dasar tart dgn garpu sebelum membakarnya.
5.Bakar dlm oven hingga sedikit kekuningan 20min 150c.jgn sampai terlalu garing..Boleh dibuat awal dan disimpan didlm bekas yg kedap udara.
jem blueberry suka hati nak letak byk mn sebagai inti dlmnya
filling kastard nak letak dlm tart
500ml(2cwn) susu cair
2bj telur
50gm(2sdb) tpg kastard
100gm(8sdb gula halus)
1/2sdk esen vanilla
2sdb mentega
1.Pukul dan masak di api yg perlahan dan kacau sampai pekat.
2.sudukan kastard masuk kedlm tart selepas jem blueberry dimasukkan terlebih dahulu.Bakar sekali lg pd suhu 160c hingga kastard masak...selamat mencuba
Oleh:Pn Pzza
cc : www.facebook.com/
kulit pastry
250gm butter atau majerin
1cwn gula halus
secubit garam,klu majerin x perlu
600gm tpg gdm
2bj telur
1.Butter atau majerin dipukul bersm gula sehingga kembang.
2.masukkan tpg dan gauldan uli rata2 hingga jd doh
3.Pastikan tutup baki doh ketika mencanai krn jika kena angin tpg cepat mengeras.
4.Terapkan dan bentukkan dlm bekas acuan tart,,sapu minyak atau lebihan butter di dasar acuan supaya tart senang dikeluarkan semasa mencungkilnya keluar dr acuan.cucuk2 dasar tart dgn garpu sebelum membakarnya.
5.Bakar dlm oven hingga sedikit kekuningan 20min 150c.jgn sampai terlalu garing..Boleh dibuat awal dan disimpan didlm bekas yg kedap udara.
jem blueberry suka hati nak letak byk mn sebagai inti dlmnya
filling kastard nak letak dlm tart
500ml(2cwn) susu cair
2bj telur
50gm(2sdb) tpg kastard
100gm(8sdb gula halus)
1/2sdk esen vanilla
2sdb mentega
1.Pukul dan masak di api yg perlahan dan kacau sampai pekat.
2.sudukan kastard masuk kedlm tart selepas jem blueberry dimasukkan terlebih dahulu.Bakar sekali lg pd suhu 160c hingga kastard masak...selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan