Jumaat, 20 Disember 2013

Red Velvet Cake

share dari link fb ~Buku Resepi

Red Velvet Cake 
Oleh:Surianti Ramli

Bahan-bahan Kek :
2 cawan tepung blue key (self raising flour) *
2 sudu besar serbuk koko*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bicarbonat*
(Satukan dan ayak semua bahan * di atas)

1 cawan buttermilk (hasil campuran 3/4 cawan yogurt plain/original + 1/4 cawan susu segar)

3/4 cawan gula kastor
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan butter 
1/2 cawan air panas 
2 biji telur 
1 sudu teh esen vanila

Cara penyediaan kek :
1. Pukul gula dan butter hingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul lagi.
3. Masukkan pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi dengan kelajuan sederhana. 
4. Masukkan bahan * tadi berselang seli dengan buttermilk sedikit demi sedikit sambil di putar perlahan hingga semuanya sebati. 
5. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul rata.
6. Panaskan ketuhar terlebih dahulu. Griskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan kertas minyak, tuang adunan dan bakar 50 minit pada suhu 175'C. (Suhu dan masa bergantung pada jenis ketuhar masing-masing)
Sue gunakan loyang bulat bersaiz diameter 8inci.
Sejukkan kek sebelum diletakkan topping.

Pilihan topping salah satu sama ada A atau B : 

A. Topping jenis cair sikit, yang dipanggil cheese leleh
Bahan
250g cream cheese 
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan gula icing (kurangkan jika tidak suka manis) 
1 sudu besar jus perahan lemon
~ satukan semuanya dan putar hingga sebati.

B. Cream cheese frosting
Bahan 
500g cream cheese
1/2 cawan butter
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
~Putar cream cheese bersama butter hingga lembut. Masukkan esen vanilla,putar sebati. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar perlahan hingga kembang.


Abaikan cara sapuan topping yang comot itu ya...hehehe.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan