NUGGET AYAM ABANG WAN
Oleh:Cigu Naz
2 ketul daging ayam bahagian dada (anggaran 500 gram) - dicincang
Sekeping tauhu putih - dicincang (boleh juga guna tauhu lembut)
2 biji telur - dipukul
6 keping roti gardenia - dibakar dan dikisar halus (boleh juga guna serbuk roti putih yg telah siap dijual dikedai)
Bread crums(oren) secukupnya
Sesudu kecil serbuk lada sulah dan lada hitam
Garam
Cara penyediaan :
-Satukan ayam, tauhu putih, 5 sudu roti gardenia yg telah dibakar dan dikisar(selebihnya simpan), serbuk lada hitam dan lada sulah serta garam secukup rasa.(perap sebentar)
- Bentukkan ikut suka kemudian celup dalam telur dan salut dengan lebihan roti gardenia yg telah dibakar dan dikisar tadi.
- Celupkan sekali lagi ke dalam telur dan salut pula dengan bread crums(oren).
- Goreng secara deep fry atau boleh juga disejuk bekukan utk disimpan.
Tips:
- Pastikan adunan kering dan jangan tambah air langsung.
- Jangan masukkan lemak atau kulit ayam.
- Untuk rasa ayam sebenar elakkan dari campurkan tepung sebaliknya letak tauhu untuk lebih gebu.
- Jangan dibentuk terlalu tebal.
- Untuk lebih sedap boleh tambah kiub pati ayam dan sayuran mengikut cita rasa masing-masing.
- Perisa boleh dipelbagaikan seperti tambah serbuk kari untuk lebih pedas atau boleh juga ditambah cheese mengikut kreativiti masing-masing.
Sekian selamat mencuba
Tiada ulasan:
Catat Ulasan