Jumaat, 20 Disember 2013

Resepi Nasi Arab

share dari link fb ~ Jom Masak  

Resepi Nasi Arab 

Bahan-Bahan untuk Ayam dan Nasi 

1 kg beras basmati (basuh dan toskan) 
1.5 liter air (untuk air rebusan ayam) 
2 ekor ayam (potong kepada 2 atau 4 sahaja) 
1 tin kecil kacang peas 
1 cawan kismis 
3 biji cili merah 
3 biji cili hijau 
3 sudu besar minyak 
5 sudu besar minyak sapi 
2 sudu besar serbuk jintan manis 
1 sudu besar serbuk jintan putih (bancuh dengan sedikit air) 
Pewarna merah 
Bawang goreng 
Garam dan gula secukup rasa 
2 biji labu bawang besar saiz kecil (potong bulat) 
1 biji tomato saiz kecil yang masak (potong dadu) 
1 biji lada hijau (potong besar, tambahkan lagi kalau nak pedas) 



Bahan-Bahan Tumis

5 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih (dimayang) 
3 cm halia 
2 inci kulit kayu manis 
3 kuntum bunga lawang 
5 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga 
2 sudu kecil jintan manis 
1 sudu kecil jintan putih 
1 pokok daun sadri (daun sup) hiris 
1 pokok daun ketumbar 

Cara-Cara untuk Menyediakan Air Rebusan Ayam :

1) Air disukat dalam periuk dan direbus terlebih dahulu. Sukatan air bergantung kepada jenis beras yang digunakan. 

2) Masukkan ayam dengan segera sementara mendidih. Ayam yang banyak direbus boleh dijadikan air rebusan yang lain. 
 
3) Masukkan labu bawang besar dan buah tomato ke dalam periuk ayam. 

4) Masukkan bahan-bahan tumisan ke dalam periuk ayam juga. 

5) Kacau sedikit rempah yang telah dicampurkan dalam air rebusan. Tutup periuk dengan tudung. Rebuskan ayam tersebut dalam ½ jam dengan api yg sederhana kuat. 

6) Selepas ½ jam, keluarkan ayam tesebut dari periuk dan susun ayam dalam bekas. Ketepikan dahulu. 


Cara-Cara untuk Menyediakan Nasi :

1) Masukkan bahan-bahan yang ditumis ke dalam kuali atau periuk yang lain.

2) Kemudian barulah diisikan minyak masak dalam kuali dan goreng bahan-bahan tumis sehingga naik bau dan garing. 

3) Masukkan bahan-bahan yang ditumis dalam periuk air rebusan ayam yang disediakan terlebih dahulu dan masukkan garam secukupnya. 

4) Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau dengan rata. 

5) Masukkan cili merah, cili hijau, air, gula dan garam. Biarkan mendidih. 

6) Cucikan beras sampai bersih (beras ini adalah warna kekuningan). 

7) Masukkan beras dalam periuk air rebusan ayam tersebut dan masak seperti nasi biasa. 

9) Masukkan sedikit pewarna merah dan kacau dengan rata sekejap. Biarkan mendidih. 

10) Tutupkan periuk dengan tudung dan perlahankan api. Nasi dimasak dengan api yang sederhana sahaja sampai hampir masak. 

11) Kacau sekali lagi nasi semasa nasi hampir kering. 

12) Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh dihidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori. 



Cara-Cara untuk Memasak Ayam :

1) Ayam disusun dalam dulang untuk dibakar. Percikkan atas ayam dengan sedikit air sejuk, panaskan oven/ grill kepada suhu 200°C. 

2) Lumurkan ayam dengan sedikit garam yang telah bercampur dengan pewarna merah. Lumurkan keseluruhanya dan juga bahagian bawah ayam.

3) Ayam yang sudah siap diletakkan dengan garam secukup rasa. 

4) Masukkan ayam ke dalam oven/ grill dengan sekejap lagi kerana hendak membalikkan ayam tersebut supaya bahagian bawah juga dapat dipanaskan. 

Selamat Mencuba!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan