Khamis, 26 Disember 2013

Puding roti dengan sos kastard vanilla.

share dari link fb ~Buku Resepi

Puding roti dengan sos kastard vanilla.
Oleh:Nur Rabiatul Adawiyah

bahan-bahan:
Bagi Puding Roti:

1 buku roti Perancis,
dipotong menjadi segi empat 1-inci (kira-kira 7 cawan)
2 1/2 cawan susu
3 biji telur A
1/2 cawan gula perang
2 sudu besar esen vanilla
1 sudu teh serbuk kayu manis
1/2 sudu teh serbuk allspice
1/2 cawan kismis
1 cawan buah koktail dlm tin(air buah tu jgn letak)
1 sudu makan mentega tanpa garam.


Bagi Sos Vanilla Custard:

1 cawan heavy cream
1 cawan susu segar
1 sudu teh esen vanilla
5 sudu Gula pasir
6 biji kuning telur


arahan:
1. Panaskan oven kepada 350°F. (175°C)
Letakkan roti dan susu di dalam mangkuk besar dan kacau sehingga semua susu itu diserap.

2. Dalam mangkuk yang berasingan, sebatikan telur, gula perang, esen vanila,serbuk kayu manis, dan serbuk allspice bersama-sama. Tuangkan campuran di atas roti dan kacau untuk menggabungkan. Perlahan-lahan kacau dan masukkan kismis dan buah buahan koktail.

3. Sapu mentega kedalam dulang 9x13 inci. Sapu bahagian bawah dan sisi dulang dengan mentega. Tuangkan campuran roti dan bakar selama 40 minit, atau sehingga puding roti nampak sedikit perang. Biarkan sejuk di atas rak semasa anda membuat sos kastard.

4. Untuk membuat sos kastard vanila, panaskan susu dan krim dalam periuk sederhana sehingga mendidih. Tutup api, dan kacau dalam ekstrak vanila. Dalam mangkuk yang lain, gaul gula dan telur kuning sehingga sebati.masukkan campuran krim panas td sedikit demi sedikit kedalam adunan kuning telur, sehingga anda telah menambah kira-kira separuh daripada campuran krim. Tuangkan campuran kuning telur ke dalam periuk krim tadi dengan campuran krim baki dan kacau atas api sederhana dengan senduk kayu sehingga kastard pekat. tutup api dan kacau sekejap.. sos sudah sedia utk dihidang bersama puding roti.. 

Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan