share dari link fb ~ Buku Resepi
"KETAM MASAK LEMAK CILI API"
Oleh:Faisol Ceria
Ketam 4 eko belah dua ikut suka hati
kunyit hidup i inchi*
bawang merah sebijik*
5 ulas bawang putih*
cili padi ikut suka kepedasan...*
santan (aku pakai santan kotak je..125ml lebih kurang)
air
garam
2 batang serai diketuk
sekeping asam keping
daun kunyit hidup dihiris halus....
kisar semua bahan bertanda * sehingga hancur lebur....panaskan periuk n masukkan bahan kisar..masukkan sekali serai yg diketuk n asam keping serta air...gunakan api yg slow..tutup periuk tadi n boleh lepak2 tgok tv jap jangan sampai tertido...dah sedikit mendidih, masukkan ketam dan santan serta garam..gaul sebati dan biarkan sekejap je..seafood xperlu masak lama2...cukup sekadar 3 minit...nanti hilang kejuician beliau kalau lama2 masak...last skali tabur daun kunyit yg dihiris halus dan gaulkan...tutup api n periuk...buka balik tudung periuk 2 minit pastu,naiklah bauan daun kunyit anda....boleh dihidangkan..sedap jika dihidangkan bersama nasik beras wangi..mantap tu...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan