Khamis, 5 Disember 2013

IKAN SIAKAP KUKUS ALA THAI

share dari link fb ~Resepi Terengganu

IKAN SIAKAP KUKUS ALA THAI
Oleh:Cahaya Bunga Chenta

BAHAN

1 ekor ikan siakap
2 batang serai - dihiris nipis
1 biji bawang besar - potong bulat2
3 inci halia - hiris nipiS
3 biji cili padi - dihiris
2-3 tangkai daun sup - dihiris
2 sudu besar jus limau nipis
sos tiram
sedikit garam
*untuk hiasan - daun sup 

CARA-CARA

1 - Ratakan ikan dengan sos tiram. Masukkan dalam bekas untuk mengukus dan perap 3-5 minit

2 - Sumbatkan sedikit halia, sedikit serai dan jus limau nipis dalam perut ikan

3- Kemudian masukkan semua bahan-bahan selebihnya bersama dengan ikan.

4- Kukus ikan sehingga masak

5- Hiaskan daun sup.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan