Kek Keju Meleleh
Oleh:Anna Asri II
Bahan2;
-100g tepung naik sendiri(blue key/ hong kong/ selfraising flour)
-60g tepung jagung
-1 sk baking powder
-1 sb ovellet
-100g gule kastor
-4 biji telur
-2 biji kuning telur
-50ml air sejuk dari peti ais
-75g butter cair
Cara2;
-pukul smua telur hingga kembang n bebuih
-Msuk ovellet n gula pukul sebati
-Msuk tepung,tepung jagung n baking powder yg dh d ayak selang seli bersama air sejuk tadi
-akhir sekali msuk butter cair
-Pukul smpai pekat n putih
-Bakar suhu 150°c selame 45 minit ( bergantung pada oven masing2 )
-Bile dh msak sejuk kn kek sblm letak topping.
Untuk cream cheese;
-250g cream cheese
-120g susu pekat
-1/4 cawan susu cair
Cara2;
-Pukul cream cheese , susu pekat & susu cair sehingga sebati
-belah tengah2 kek n letak cream cheese d tengah2 kek n tutup...letak cream cheese d atas kek n parutan cheddar cheese...
untuk topping:
-1/2 buku cheddar cheese yg dh d parut tuk hiasan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan