Isnin, 9 Disember 2013

RED VELVET CAKE

share dari link fb ~Buku Resepi
 
RED VELVET CAKE
Oleh:Freda Sham

BAHAN-BAHANNYA:
2 1/2 cawan tepung gandum
2 cawan gula
1 sudu koko
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking soda
2 biji telur
Minyak 1 1/2 cawan
1 cawan dadih
1 sudu cuka
1 sudu teh vanila
2 sudu pewarna makanan (merah)
Panaskan oven kepada 350 darjah.
Gris dan tepung dua kuali kek 8 inci.
Ringan kacau telur di dalam mangkuk sederhana dengan pemukul wayar. Tambah bahan-bahan cecair yang tinggal dan kacau dengan whisk sehingga sebati. Ketepikan.
Letakkan semua bahan-bahan kering dalam mangkuk dan pukul hingga sebati..
Masukkan bahan-bahan basah ke bahan kering dan kacau pada kelajuan sederhana selama kira-kira satu minit atau sehingga benar-benar sebati.
Tuangkan ke dalam loyang dan kemudian hentakkan loyang adunan beberapa kali untuk melepaskan mana-mana gelembung udara.
Bakar selama kira-kira 35 minit atau sehingga masak. 
Selepas kira-kira sepuluh minit, keluarkan dari loyang dan sejukkan.
CREAM CHEESE FROSTING
250 gm cream cheese (suhu bilik)
1 cawan mentega, (suhu bilik)
1 sudu teh vanila
1 1/2 cwn gula aising.
Ayak gula dan ketepikan.
Pukul krim keju dan mentega dengan kelajuan tinggi sehingga berkrim. Masukkan vanila.
Kemudian, masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul hingga kembang dan halus.Hiaskan mengikut cita rasa anda...
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan