share dari link fb ~ Buku Resepi
BENJI ROLL
Oleh: Nurul Anisah binti Noor Azizan
Bahan:
15 biji kuning telur
9 biji putih telur
240 gm gula castor
2 sb ovellet
3 sb air sejuk
150 gm tepung supersoft
90 gm tepung jagung
1 ½ sk baking powder
150 ml Minyak jagung/mentega cair
Langkah:
1. Satukan semua bahan kecuali minyak jagung @ mentega cair
2. Selepas adunan naik gebu, masukkan mentega cair/minyak jagung. Kacau hingga rata dengan spatula.
3. Bahagikan adunan ke 5 bahagian. Dua bahagian dibiarkan dalam warna asal tetapi bahagikn 3 bahagian lagi masukkan warna merah, kuning dan hijau.
4. Bakar adunan dalam 5 loyang berukuran 10 x 10 dalam suhu 180°C selama 15 minit.
KRIM (Utk disapu):
Bahan:
250 gm butter
125 gm gula icing
½ cawan air sejuk
1 sk esen vanila
Langkah:
1. Masukkan semua bahan kedalam mixer dan pukul hingga kembang dan bertukar warna.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan