Ahad, 15 Disember 2013

Resepi cheese meleleh



share dari link fb ~Buku Resepi

Resepi cheese meleleh
Oleh:Cik Puan Ashikin
Like:www.facebook.com/bukuresepi

BAHAN2 UNTUK KEK
**100 gram tepung hong kong
(boleh guna tepung gandum)
**60 gram tepung jagung
100 gram gula halus
2 sudu makan ovelet
4 biji telur ayam
2 biji telur kuning
50 gram air sejuk (dari peti ais)
1 sudu teh baking powder
75 gram mentega (dicairkan)
1 sudu teh esen vanilla

Cara:
Bahan yang bertanda* di ayak dulu...
Pukul sampai gebu baru masukkan mentega
cair. Sebatikan.
boleh campurkan pewarna dan perasa yang
anda inginkan.... strawberry ataupun coklat
Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45
minit.
Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
Campurkan semua bahan dia atas hingga
sebati
adunan ini memang cair
Untuk hiasan:
cheddar cheese, diparut
parutla sebanyak mana yang suka....
Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian
bahagi pada 2 keping, saya buat sekeping
jer... tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama. Lapiskan dengan
kek, tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan